Банкова служителка присвои милион от вложители

 

 

Банкова служителка от Варна беше задържана за източване на над 1 милион лева от сметки на клиенти. Сигнал за деянието е подаден от финансовата институция, а разследването установи, че присвояването на парите от сметки на клиенти е продължило около три години. Случаят се превърна в национална новина, особено след като се разбра, че жената е пращала пари на свой виртуален любовник, който не е срещала лично, а е общувала с него само по интернет.

Окръжен съд – Варна, определи в края на месеца постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо 38-годишната Невена Й., обвиняема по досъдебно производство на ОД на МВР – Варна, за длъжностно присвояване, като банков служител, на над 1 022 060 лв.

Според обвинението, на 25.11.2019 г. е започнало разследване по сигнал на банката, че служителката им Невена Й. неправомерно е отклонявала средства от сметки на вложители. Към 28.11.2019 г. банката е установила, че са били засегнати 19 физически лица. Общият размер на щетата за институцията е 1 022 060,28 лв., като вътрешната проверка продължава. Според прокуратурата, Невена Й. е превеждала по куриер средствата на мъж от Монтана, с когото се запознала в интернет. 38-годишната варненка никога не е имала лични срещи с него, като в началото е изпращала на виртуалния си приятел лични средства – нейни и на родителите й. Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния интернет приятел, за да реши финансови проблеми.

Междувременно виртуалният любовник на обвинената варненска банкерка твърди, че тя му е пратила само 15 000 лева. Това съобщи наблюдаващият прокурор Светлана Данева, цитирана от Фокус.

Според прокурора мъжът, на когото Невена Йорданова е пращала пари, твърди, че самата варненка му е предложила да изпрати сумата, с която да му помогне да реши част от финансовите си проблеми.

„Делото е едва на няколко дни, но и третото лице ще бъде обследвано. Към момента това, което знаем от банката, е, че обвиняемата е ощетила 19 клиенти с над 1 милион лева, като сумата може и да набъбне, защото се извършва вътрешна проверка“, допълни Светлана Данева.

Разследващите органи нямат данни къде са в момента откраднатите пари и дали действително сумите са пращани по куриер към виртуалния ѝ приятел. „Не мога да си представя как един милион лева са били изпратени по куриер в пликове“, каза още прокурор Данева, цитирана от „Фокус“.

Успоредно с това стана ясно, че от имот в монтанското село Мокреш полицията е иззела 30 000 лева, за които има съмнение, че са изпратени от Невена Йорданова. В обясненията си онлайн приятелят ѝ е казал, че парите са на баща му, като това тепърва предстои да бъде изяснено от разследващите. Сумата е приета за веществено доказателство.

„Данева допълни, че самопризнанията, които обвиняемата е направила, не са необходими на прокуратурата, защото има достатъчно доказателства за извършеното от нея деяние. По думите ѝ това е голяма сума и има вероятност да е скрита някъде другаде. В съдебната зала бе препоръчано на обвинената да ѝ бъде извършено съдебно-психиатрична експертиза.

Общуването в социалните мрежи вече е достатъчно реално, за да се смята за сериозна връзка. Това коментира в студиото на bTV криминалният психолог проф. Калин Гайдаров по темата с банковата служителка.

Ако не си част от ясна социална среда, общуването в интернет може да стане много сериозно, добави психологът. Той обаче не изключи възможността въпросният виртуален любовник да е измислена личност. Проф. Гайдаров изтъкна и още два елемента в нашумелия случай. „Парите са изкушение за много хора“, каза той и обясни, че може да се е получило смесване в съзнанието на служителката кое е нейно, кое е на банката. Трети важен въпрос е как присвояването е продължило за период от 3 години, без никой да разбере за това. Една банка трябва да има механизми да се справи с това.

Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, като за него се предвижда „лишаване от свобода“ от 10 до 20 г., конфискация и лишаване от права (заемане на държавна или общинска длъжност или упражняване на определена професия).

Защитата на Невена Й. поиска по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“, като посочи че обвиняемата се грижи за болните си родители и представи медицински документи, доказващи състоянието им. Посочено беше, че от самото начало банкерката е съдействала на разследващите органи и е признала за извършените от нея неправомерни действия.

Състав на Варненския окръжен съд, след като разгледа всички събраните до момента доказателства, сред които са и самопризнанията на Невена Й., прецени, че съществува обосновано подозрение за авторството на деянието. Тъй като предвиденото наказание само по себе си представлява реална опасност лицето да се укрие, съдът определи като най- подходяща мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Невена Й.

Междувременно електронното издание „Блиц“ публикува снимки на арестуваната банкова  служителка, от които става ясно, че 38-годишната жена е пътувала по доста екзотични дестинации – Египет, Дубай, Хайфа и други. Освен това тя често пъти предпочитала плаването с луксозни круизни кораби.

Често в екзотичните си пътувания тя е придружавана от родителите и сестра й. Пазаруване в луксозните магазини и вечери в скъпи ресторанти също са сред предпочитаните занимания на банкерката. Освен това младата Невена не се свени да се хвали и с билети за Шампионска лига, всеки от който струва по 320 евро.  Хора от Варна, които са запознати със стандарта ѝ на живот, обаче са категорични, че с една заплата на редова чиновничка в банка няма как да извадиш толкова много пари за подобни глезотии, коментира „Блиц“.