Балканите обявиха от Варна: Искаме Мондиал 2030

 

 

България, Гърция, Сърбия и Румъния ще кандидатстват за домакин на световното първенство по футбол през 2030 година. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Новината дойде на пресконференцията след четиристранна среща във Варна на високо равнище, която се състоя в „Евксиноград”. „Мисля, че заслужава да обсъдим предложението на Алексис Ципрас през 2030 г. Сърбия, Гърция, Румъния и България да кандидатстват за общо домакинство на Световното първенство по футбол“, обяви Бойко Борисов.

Той подкрепи думите си с това, че тази година България и Италия вече са домакинствали на Световното по волейбол, като Варна имаше централна роля в събитието. Борисов представи кандидатурата за Мондиал 2030 като част от по-широките разговори на четирите страни  в сферата на газовите доставки и инфраструктурата.

За Мондиал 2030 до момента са обявили своите кандидатури Аржентина, Уругвай и Парагвай (съвместно), Великобритания, както и Мароко, Тунис и Алжир (съвместно).

Испания също обмисля евентуална кандидатура заедно с Португалия. На Световното през 2026 година в САЩ, Мексико и Канада пък за първи път ще участват 48 отбора.

В четиристранната среща на високо равнище в резиденция „Евксиноград“ участваха премиерите на Гърция и Румъния – Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, както и президентът на Сърбия Александър Вучич. Израелският премиер Бенямин Нетаняху беше специален гост на форума.

„Нашата четворка и събирането ни тук винаги са имали една цел – в рамките на Европейския съюз да повдигнем нивото на свързаност и политиката ни никога не е била насочена срещу трети страни. Четворката ни има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след края на срещата. Премиерът подчерта, че политиката на четиристранния формат е в ценностите на ЕС – свързаност, конкурентоспособност и повишаване на доходите, съобщи Live.Varna.bg

Министър-председателят Борисов акцентира върху енергийната сигурност и изтъкна значението на диверсификацията в тази сфера. По думите му неслучайно газоразпределителният център носи името „Балкан“ и добави, че този проект би дал възможност за повече избор и за намаляване на цените. Премиерът приветства и подписването на съвместна декларация между България и Гърция за развитието на железопътната връзка Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе. Борисов изтъкна също значението на транспортните „пръстени“ със съседните страни, които се формират и посредством изграждането на магистралите в България.

Считаме, че с влизането на Сърбия в ЕС, Съюзът ще стане по-силен, добави българският министър-председател. Според него, след като по време на нашето председателство на Съвета на ЕС темата за Западните Балкани беше сериозно развита, предстоящото Румънско председателство може да отвори нови възможности, включвайки и темите за Дунавската и Черноморската стратегия в европейския дневен ред.

От своя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас също акцентира върху придвижването на проектите от взаимен интерес. Наред с железопътната връзка Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе, той обяви, че е договорено и създаването на скоростен път от Александруполис до българската граница, от където може да се свърже със София, Варна и Бургас. Според Ципрас е необходимо да се инвестира и в енергийната сигурност на региона и изтъкна значението на интерконектора с България. С израелския премиер Бенямин Нетаняху е обсъдена и темата за източносредиземноморския тръбопровод  East Med.

„Като започнахме преди година нашите усилия, нещата на Балканите и в региона не бяха толкова оптимистични. Днес трудностите остават, но сме направили важни крачки напред“, заяви още Ципрас. Той специално подчерта ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС за перспективата пред Западните Балкани. По думите му и Преспанското споразумение ще има ползи за развитието на ЮИЕ.

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич също обърна внимание на енергийната свързаност и инфраструктурните проекти, които по думите му са от ключово значение за Балканите. Това ще бъдат и част от темите на следващата четиристранна среща на високо ниво през декември, която ще се проведе в Белград. „Благодарни сме на България, Гърция, Румъния и на всички страни, които оказват подкрепа на Сърбия по европейския й път“, добави Вучич.

Съгласихме се да създадем работна група, която да разгледа възможностите за изграждане на нови връзки през река Дунав между Румъния и България, отбеляза министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила. По думите й проектът, който засяга скоростния път между Тимишоара и Панчево е разгледан на политическо равнище. Дънчила подчерта ангажимента на страната й да работи за свързаността и просперитета на региона. За Румъния кохезионната политика ще остане главната политика за инвестиции в ЕС и ще допринесе за преодоляване на дисбалансите в региона, каза още Дънчила.

„Евреите са претърпели ужасни неща по време на Холокоста. Във вашите държави има изключително смели мъже и жени, които са се изправили с гърдите си и са защитавали живота им. Това е нещо, което никога няма да го забравим“, обърна се към колегите си премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който беше гост на Четиристранната среща. Той добави, че създавайки високи технологии, Израел работи за общата сигурност, предотвратени са много терористични атаки, а с получената помощ са спасени човешки животи. „С нашите партньори и приятели обсъдихме двустранно как да повишим сътрудничеството с Израел. В общия контекст има три сфери – технологии, енергетика и сигурност“, посочи Нетаняху. В изказването си той се спря на технологичната революция в света, която се наблюдава във всяка човешка дейност. Посочи как Израел може да помогне за повишаване на енергийните доставки и също се фокусира върху тръбопровода East Med.

 

Фото Live.Varna.bg