Балет поддържа празничното настроение в началото на годината

С балета „Лешникотрошачката” на 20 януари продължават сценичните подаръци на ТМПЦ към зрителите. Спектакълът е по музика на Чайковски, постановката е на Сергей Бобров, а сценаграфията – на Генадий Иванов-Гендони. Под палката на Борис Спасов в ролите ще се изявят Илияна Славова, Павел Кирчев, Румен Стефанов, Ренета Михайлова, Константинус Каравос, Юрика Аоки, Галина Велчева, Николай Димитров, Екатерина Шопова, Денко Стоянов, Даниел Обрешков, Евения Минкова, Мартин Чикалов, Карина Илиева, Галина Великова, Венета Гочева, Сандра Дотова, Силвия Христова, Паола Матеева, Аделина Бояджиева и Елена Димитрова. Репетитори са Гергана Георгиева и репетиторът на Болшой театър Сергей Антонов.
Създаден по музика на Чайковски върху приказката на Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките”, балетът се възприема като едно от духовните завещания на Чайковски да съхраним чистите пориви на детството. Сюжетът разказва за малката Мари, която мечтае за истински коледен подарък, но вместо него получава лешникотрошачка с формата на войник в красива униформа. Мечтата все пак се сбъдва – сънят отвежда Мари в едно вълшебно царство и там тя танцува в обятията на своя Принц Лешникотрошач. Тя преживява чудни приключения, среща крал и кралица, мишки и цяла армия от оловни войници. Куклите й показват очарователни танци от Испания, Китай, Русия, Франция, а накрая всички се завъртат в един щастлив финален валс.
Още един балет очаква почитателите на 21 януари от 18 ч. на Основна сцена. Това е „Жизел” – по музика на Чайковски. Постановката е на Сергей Бобров, а диригент е Борис Спасов.
Прочутият балет е хореографска интерпретация на Сергей Бобров, з.а. на Русия и главен балетмайстор на оперния театър, възкресява романтичната любов на Жизел и Алберт,  с която те преодоляват границата между живота и смъртта. Варненските балетни артисти пресъздават този вечен сюжет под ръководството на асистент-хореографите Олеся Алдонина, Демид Зиков и репетитора на Болшой театър Сергей Антонов, с красота и изящество, присъщи на голямото балетно изкуство. Участват Илияна Славова – Жизел, Павел Кирчев –  Алберт, Мартин Чикалов – Ханс, Юрика Аоки – Мирта.

23 - Balet 1

Операта стартира с комична класика

На 22 януари от 18 ч. на Основна сцена екипът на Държавна опера Варна ще представи „Севилският бръснар” от Джоакино Росини. Постановката е на Антонио Петрис. Под палката на диригента Светослав Борисов ще се изявят солистите Свилен Николов, Илина Михайлова, Деян Вачков, Арсений Арсов, Гео Чобанов, Стоян Финджиков, Аделина Попова и Людмил Петров.
Това е петата варненска версия на „Севилският бръснар” в блестящата интерпретация на постановъчен екип от родината на операта – Италия.
Режисьорът Антонио Петрис разнообразява познатия сюжет с нов драматургичен момент, представяйки Фигаро като режисьор в комедиен театър. Меломаните ще се възхитят за пореден път на най-добрия Фигаро Свилен Николов, който със завидна вокална и артистична лекота изгражда ролята на хитроумния бръснар. Няма как да не заслужат аплодисменти и аристократичният Арсений Арсов като Граф Алмавива, Илина Михайлова, пленителна като своята героиня Розина и двамата неузнаваеми баси – Гео Чобанов като мърморкото д-р Бартоло, и Деян Вачков като вездесъщия Дон Базилио.

23 - Balet 2

Пореден букет от арии на 23 януари

Арии из оперети, мюзикъли и италиански канцонети в изпълнение на водещи артист-хористи на Държавна опера Варна ще звучат за пореден път поради засилен интерес на 23 януари от 15 ч. на сцена Ротонда (фоайе първи балкон). Концертът преминава под мотото „Оперни искри”. На 26 януари от 18 ч. на Основна сцена е ред на оперна гала с участието на водещи солисти на Държавна опера Варна и гостите Александрина Михайлова, Олга Куличина, Весела Янева, Мирела Ябанджиева.
Сценичният януари ще приключи на 29 януари от 18 ч. на Основна сцена с операта „Кармен” от Бизе. В главните роли публиката ще види и чуе своите любимци Димитринка Райчева, която ще дебютира в ролята на Кармен, Даниел Дамянов, Пламен Димитров, Ирина Жекова, Свилен Николов, Галина Великова, Вяра Железова, Пламен Долапчиев, Свилен Николов и Евгений Станимиров.
Операта „Кармен” е едновременно полет на неговия гений и житейско фиаско. Обявена в първата програмна книжка като комедия, тя – оказва се – завършва с кървава трагедия. Нейни герои са бандити, контрабандисти, войници. Възмутените зрители се надпреварвали да отхвърлят главната героиня като „разпътна циганка”, „безсрамна съблазнителка,” „авантюристка без морални устои” и т.н. Операта, както и героинята, разбили сърцето на своя творец – Бизе, не понесъл провала на премиерата в парижката „Опера Комик” през 1875 г. и починал 3 месеца по-късно… След още 7 години обаче операта се завърнала в Париж с огромен успех и от тогава шества триумфално по целия свят.