Балабанов вика полиция на сесията заради активна гражданка

 

Освен принципни дебати по точките в дневния ред, на заседанието на Общински съвет – Варна, се чуха и доста пререкания. Част от тях бяха между председателя Тодор Балабанов (ГЕРБ) и граждани, напиращи да вземат думата, а други – между самите съветници.
В основен дразнител за председателя на местния парламент се превърна варненката инж. Иванка Казакова, известна със своите критични оценки и протести спрямо общината. Тя на няколко пъти поиска да се изкаже и да зададе въпроси към съветниците и администрацията, първоначално по повод проекта за ново рибарско пристанище на Карантината. След като няколко пъти Балабанов отказа да ѝ даде думата, позовавайки се на правилника на съвета, тя започна да изразява на висок глас недоволството си, подкрепяна и от други граждани, включително и лидерката на организацията „Варна диша“ Славена Панайотова.
След няколко напразни забележки председателят на общинския съвет извика служителите на общинска полиция да ескортират Казакова извън зала „Пленарна“. Без да е ясно защо, униформените дойдоха, но не изпълниха искането на Балабанов.
Малко по-късно, при обсъждане на решение, свързано с разширяването на бул. „Левски“, ситуацията се повтори. Инж. Казакова отправи поредица от критики както към начина, по който се вземат решенията за инфраструктурата на Варна, така и по конкретни технически въпроси. След като диалогът мина границата на реда при заседание на съвета, председателят Балабанов отново извика полицай да изведе варненката от залата. За втори път разпореждането му не беше изпълнено. Междувременно Балабанов отправи и забележка към граждани да не го снимат с телефоните си, защото било забранено.
Самите съветници също не пропуснаха да сътворят поредните „бисери“ с диалозите помежду си. Докато обясняваше какво мисли за новото рибарско пристанище на Карантината, Янко Станев (СДС) заяви, че познава добре живота на рибарите, защото живее половин година на 6 метра от морето. „Че кой ти е позволил да строиш там, нали е забранено?“, апострофира го независимият съветник Григор Григоров. „През 1911-а не е било“, отговори светкавично Станев и добави: „Хайде да не казвам как на теб ти разрешиха строежа, че и знам и кой ти го строи“.
За пореден път на тази сесия системата за електронно гласуване на Общински съвет – Варна, се оказа не особено надеждна. Дали заради неумението на съветниците да боравят с таблети или заради дефекти, както на всяко заседание имаше много първоначално неотчетени гласове, които се добавяха в последствие. Наложи се едно от решенията да се прегласува изцяло заради технически проблем. Съветници от опозицията посрещнаха това с усмивки и коментари, че „техническите проблеми“ по традиция стават винаги когато ГЕРБ изгуби мнозинството и някое нейно предложение пропадне.