„Аспарухово“ вече има отводнителни канали, остава да бъдат покрити

Завърши първият етап от изграждането на двата канала във варненския квартал „Аспарухово“, които ще предотвратят водни бедствия като това през 2014-а, при което загинаха 13 души. Това обяви зам.-кметът на града Христо Иванов пред медиите. Той подчерта, че е изключително доволен от свършената работа, приключила в срок въпреки скептицизма на граждани и специалисти.
В източния и западния канал са вложени съответно 3,6 и 3,5 млн. лв., осигурени от европейския фонд „Солидарност“, общината участва със съфинансиране от 670 хил. лв. Освен това общината отчете успешно приключили укрепителни дейности, финансирани от същия фонд, по други два ключови обекта – Елпромското дере и Фатрико дере. При втория беше ремонтиран и ключовият колектор „Виница“ – Варна.
Следващият етап от работата по каналите в „Аспарухово“ ще е тяхното покриване и оформянето като парк на територията около тях. За целта общината ще похарчи над 3,3 млн. лв. в рамките на три години.
При изграждането на каналите са отчуждени части от 19 имота, като събаряне на съществуващи бараки и огради се е наложило само на улица „Гривица“, която беше сред най-пострадалите при водното бедствие преди две години.
Общинският специалист по свлачищата инж. Олег Колев съобщи също, че се очакват средства по пет проекта за укрепване на ерозирали терени  в „Аспарухово“, на които има изградени къщи, които са опасни и обитателите им са изведени от тях.
Засега още не е намерено финансиране за други обекти, пострадали при наводнението от лятото на 2014-а – Шокаровия канал и стълбата край него, която осигуряваше връзка между Морската градина и крайбрежната алея. Зам.-кметът Христо Иванов обаче обяви, че общината е изготвила проект за заустване на водите от канала навътре в морето, който е предоставен за одобрение и финансиране от държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).