Асоциация Монтесори сертифицира терапевти от Дома във „Виница“

 

 

 

Монтесори терапевтите от Дома за медико-социални грижи за деца във варненския кв. „Виница“ Весела Демирова и Доротея Ризова са сред първите специалисти, сертифицирани в България от Международната асоциация Монтесори. Те преминаха през интензивно обучение, насочено към работата с деца от 3- до 6-годишна възраст. То бе водено от рускинята Надя Столбова, която живее и работи в Мюнхен. Водила е курсове в Германия, Дания, Латвия и Естония.

Монтесори терапията е част от комплексната рехабилитация, прилагана в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Правят се както индивидуални, така и групови сеанси, като крайната цел е всяко дете да преодолее собствените си бариери и задръжки в психическо и физическо отношение. Философията на този вид терапия е да предостави възможност и право на избор на детето. И така под формата на интересните за него занимания и игри да преодолява проблемите, независимо от естеството им (гняв, стеснение, агресия, ниско самочувствие, дефицити в моториката).

Домът за медико-социални грижи за деца – Варна, е сред водещите в страната по отношение на ранната интервенция при деца с хронични и генетични заболявания, двигателни дефицити, недоносени бебета. Тя включва профилактика, ранно откриване на здравословния проблем, бърза и комплексна терапия, като за всяко дете се изготвя индивидуална програма. Всички прегледи, консултации и терапии в лечебното заведение са безплатни.

По-рано през октомври от Дома съобщиха, че продължава серията от обучения с чуждестранни лектори за специалистите там. Водеща на приключилия двудневен курс бе Беата Внук – инструктор по Бобат терапия за деца, преподавател в Академията по физиотерапия във Варшава и старши физиотерапевт в Център за интензивна терапия във Варшава, Полша. От страна на ДМСГД – Варна, в практическото обучение участваха лекари, рехабилитатори, кинезитерапевти, ерготерапевти. Темата бе „Терапията за ръка като важна част от ерготерапията“. В рамките на курса, който се провежда за първи път в България, Беата Внук демонстрира доказани техники и възможности за терапия на деца с неврологични заболявания, с различна степен на засягане на функцията на ръцете и с детска церебрална парализа. Тя показа и новостите при използването на специализираните средства за ортезиране. Практиките са насочени към деца от 2- до 16-годишна възраст.

 

Това е третото поред практическо обучение с водещи физиотерапевти от чужбина, в което участват специалистите от Дома за медико-социални грижи за деца – Варна. Предходното бе водено от Бенедикт Бьомер – един от преподавателите с най-висок ранг в света в двете концепции – PNF (Проприоцевтивно невромускулно улеснение) и Бобат. Той показа различни техники за преодоляване на спастичността при пациенти с двигателни увреждания, чрез неинвазивен подход. Спастичността е нарушение в мускулния контрол, при което мускулите се свиват, стават твърди, стегнати и осъществяването на движение или преместване е затруднено или невъзможно. Тя е характерна за децата с церебрална парализа, с каквито работят специалистите от Дома за медико-социални грижи за деца във Варна.

Сред лекторите, провеждали обучение с варненските специалисти, е и Марсел Гжебелуш, председател на Международната PNF асоциация. То бе насочено към възможностите за преодоляване на проблемите в походката.