Арх. Виктор Бузев, главен архитект на Варна: Законът не пази сградите, които все още нямат статут на паметник

През юли изтича 6-месечният срок, в който стопаните на варненски къщи и сгради, които са паметници на културата могат сами да ремонтират имотите си. След това Община Варна ще има правото да предприеме мерки по тяхното укрепване, като предяви и претенции за придобиване на собствеността, ако не бъдат възстановени средствата, вложени в ремонтите. Това е единствения начин да противодействаме на умишленото безхаберие, често насочено към това, собствеността да се саморазруши, за да бъде построена нова сграда, каза за предаването „Позиция“ на Радио Варна главният архитект на общината  Виктор Бузев.
Арх. Бузев сам призна, че има голяма вероятност мораториумът на кмета на Варна Иван Портних, касаещ разрушаването на културни паметници във Варна, да бъде атакуван в съда и да не издържи.
„Общината работи със закона, всичко друго може да бъде оприличено от собствениците или съда като административно бездействие. За съжаление, това е единственият механизъм, когато не се взема отношение по даден въпрос. Пред съда тези мотиви не минават и наказанията ще бъдат за сметка на общината. А и това не е решаване на въпроса, а е разтягане във времето, което в крайна сметка, със съдебно решение или не, има хипотеза, в която сградата изчезва. А когато изчезне, то е завинаги. Всичко останало е някаква имитация, която се случва в новите строежи“, обясни в ефира на БНР арх. Бузев.
Той също така каза, че има заложени пари в бюджета за проектиране на ПУП в тези територии на централната градска част. „Именно когато се направи една цялостна градоустройствена разработка, тогава може да се защитават концепции и тенденции за бъдещото развитие на тези територии. Но за да бъдат коректно отразени в този план съществуващите сгради паметници, тези, които сме предложили, те първо трябва да имат санкции от Министерството на културата и да им се отреди статутът какви са. Дали ще бъде ансамбъл, дали ще бъде единичен паметник, дали ще бъде от местно, национално или световно значение, и тогава съгласно степента, в която този паметник и категорията, в която той е определен, да се създадат специфичните изисквания на средата – което каква степен да бъде строено, пристроено, и да се допусне интервенция в тази среда. Това са дълги процеси, които предстоят“, каза арх. Виктор Бузев.
Той даде за пример чешката столица Прага, където се подхожда радикално по отношение  паметниците на културата и старинните сгради. „В интервю с кмета на чешката столица журналистка го пита как така са успели да спасят паметниците на културата и да ги съхраняват по този начин. Градоначалникът на Прага се усмихна и каза: „Много лесно, купихме си ги от собствениците и станаха общински”, разказа главният архитект на Варна с пожелание някога и нашият град да има тези финансови възможности.