Архитект от Варна се кандидатира за кмет на София

 

 

Може ли варненец да стане кмет на София? Защо не? След като софиянецът Иван Портних е кмет на Варна. Роденият във Варна арх. Борислав Игнатов е името, което се очаква “Демократична България” да обяви като кандидат за кмет на София на 15 август, написа Клуб Z.

Вероятно в кампанията на демократичната общност ще се включи и бившият вече съдия Методи Лалов, който обаче има затруднения за регистрация заради липсващо решение на ВСС.  Очакването е той да е в листата за общински съветници на коалицията. Един от вариантите е той да е начело. Самият Лалов обяви пред бТВ, че не би изключил вариант и да е кандидат за кмет, след като напусна съдебната система. Според източници от „Демократична България“ магистратът е другият вариант за кампанията на коалицията.

Кой е Борислав Игнатов?

Архитект Борислав Игнатов е председател на Камарата на архитектите в България. Той е проектант с дългогодишен международен опит в градоустройството. Роден е през 1972 г. След като завършва образованието си в София работи и в Бостън, САЩ – в архитектурно бюро William Rawn Architects. През 2001 г- се мести в Ню Йорк и работи за Perkins+Will Architects. През 2006 г.  завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава там в катедрите Концептуална архитектура и Опазване на историческото наследство, гласи биографията му.

През 2007 г. основава свое архитектурно ателие Bignatov Studio New York. През 2009 г. постепенно се завръща в България и работи по интересни проекти в страната и чужбина. Носител е на множество професионални награди. Наскоро Игнатов стана известен и с предложението си да се затвори в защитен саркофаг и покрие с изкуствен хълм Паметника на съветската армия. Повече за работата на арх. Игнатов можете да видите в сайта му bignatov.com.