Артисти настояват общината да „размрази“ парите за култура

Организатори на фестивали и артисти започнаха петиция за свикване на заседание на Общински съвет – Варна, с което да бъдат „размразени“ процедурите за финансиране на културни събития в града. След като голяма част от ранния културен календар беше провалена от пандемията и извънредните мерки, културните дейци настояват възможно най-бързо да се вземе решение за спасяване на предстоящите прояви.

Паузата в работата на местния парламент по отношение на летните фестивали, които очакват финансова подкрепа от общината продължава вече четири месеца.  

„Призоваваме отговорните на локално ниво лица и институции своевременно да задвижат и адаптират към ситуация на пандемия редовните дейности и процедури на Община Варна за подкрепа на културата. Наше желание е варненци и гости на града да се насладят на утвърдените културни събития и фестивали, с които Варна е известна по света, и всички те да продължат да съществуват през 2020, а и занапред“, пишат авторите на петицията, която може да бъде открита и подписана в интернет. Публикуваме текста ѝ без редакторска намеса:

Уважаеми г-н Балабанов,

Уважаеми госпожи и господа Общински съветници на град Варна,

В цялата страна наложените от COVID-19 ограничителните мерки постепенно отпадат и културният живот в страната започва да се възвръща. В Морската столица на България обаче многообразието от културни събития, с което сме свикнали, е застрашено.

По напълно обясними причини тази година не успяхме да се насладим на ключови фестивални събития в нормалния за провеждането им период – март – юни, сред които „Европейски музикален фестивал Варна“, „София Филм Фест Варна“, „Varna Jazz Days Festival“, Международен театрален фестивал “Варненско лято” и много други. В редица общини бяха предприети адекватни и навременни действия за подкрепа на местните артисти и културните организации и вече дори са на етап на възобновяването на културния живот в неговата пълнота. Такива действия към момента на общинско ниво във Варна не са предприети, а процедурите, които могат да подпомогнат сектора, се движат твърде бавно. Затова под заплаха вече изглежда и реализирането на програмите на формати, които традиционно се случват във втората половина на годината, сред които: Moving Body Festival (юли), RADAR Festival Beyond Music (август), Световен фестивал на анимационния филм (септември) и т.н.

Тези събития, както и много други, се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Варна. От четири месецa насам процедурите по предоставянето на тази подкрепа са “замразени” като по този начин лишават артистите и културните организации от възможността да планират своите събития, да адаптират своите програми и формати към настоящата ситуация и да предложат релевантно културно съдържание, съобразено с всички изисквания за безопасност и сигурност, наложени от здравните институции.

Свикването на заседание на Общинския съвет на град Варна е изключително наложително създалата се ситуация и решенията, които предстои да бъдат взети на него, ще определят не само културния календар на града за летен и есенен период, но и ще заявят ясно отношението на местната власт към културата на нашия град. В момент на криза духът на гражданите трябва да се поддържа буден и това именно е ролята на изкуството.

Чрез подписа си в тази петиция изразяваме своето желание ЗА достъп до многообразен културен живот във Варна през 2020. Призоваваме отговорните на локално ниво лица и институции своевременно да задвижат и адаптират към ситуация на пандемия редовните дейности и процедури на Община Варна за подкрепа на културата. Наше желание е варненци и гости на града да се насладят на утвърдените културни събития и фестивали, с които Варна е известна по света, и всички те да продължат да съществуват през 2020, а и занапред.

На разположение сме да съдействаме на местната власт със своята експертиза и опит в качеството си на дългогодишни културни организатори.

С уважение:

Светлозара Христова, Фондация СИДЕЯ, организатор на RADAR Festival Beyond Music Искра Проданова, ПЪРФОРМАНС РУУМ ЕООД, организатор на Moving Body Festival Мария Кондова, Елит Проджектс Мениджмънт ЕООД, организатор на Европейски музикален фестивала Варна Александар Николов, Артин Вижън Филмс ЕООД, организатор на София Филм Фест Варна Николай Йорданов, Фондация ВИА ФЕСТ, организатор на Международен театрален фестивал „Варненско лято“ Анри Кулев, организатор на Световен фестивал на анимационния филм Нейко Бодуров, ТЮН ЪП ЕООД, организатор на Varna Jazz Days Festival Карина Илиева и Силвия Христова, Варна Денс Театър ООД, организатори на фестивал „Танцови маршрути‟ Васил Даскалов и Биляна Рубинова, Фондация „Крео Култура“, галерия Съвременно пространство Тошко Гяуров, Фестивален и културен център – Варна Цветан Момчилов, Omni’s Cool – Music Production School, 4 Rooms Studio – Music Recording Studio, Mogo Music Club Страцимир Павлов, ДЗЗД „Енеаграм“ и ДЗЗД „Аква Аура“ Нейчо Петров, ДЗЗД „Амарант“ Цветелина Йорданова, Сдружение „Споделено работно място – Варна“, инициативи TEDxPrimorskiPark и Raster Minds Галин Желязков, Автокино ЕООД, инициатива Студио за култура Виолина Данчева, Комуникационна агенция “Hype” Нуша Роянова, писател, собственик на издателство “Дъбови листа” Калина Вагенщайн, Фондация „Арт Офис“ Албена Тагарева, Фондация „Арт Бюро“ Жана Пенчева, Сдружение „Гараж Колектив“, танцьор, хореограф, преподавател и организатор на свободна практика Весела Кондакова, Сдружение „Българска музикална асоциация“ Мануела Манукова, Асоциация за свободен театър Екатерина Леондиева, културен мениджър на свободна практика Димитър Бодуров, композитор и музикант на свободна практика Стойчо Чакъров, дизайнер CH Studio Антоанела Петрова, музикант на свободна практика Христина Джурова, актриса на свободна практика Калина Жекова, музикант на свободна практика Гергана Енчева, фотограф на свободна практика Антония Юриева Перец, фотограф на свободна практика Ивета Маринова, теоретик и магистър по теория на танца и танцовото изкуство Добромир Мързов, автор и водещ на музикални предавания в Радио Варна Янко Кутин, продуцент Мира Арнаудова, графичен дизайнер на свободна практика Станислав Евстатиев, графичен дизайнер на свободна практика Валери Ценков, музикант на свободна практика Стоян Роянов, музикант на свободна практика Стилиян Ангелов, музикален селектор и продуцент Христо Колев, артист на свободна практика Чавдар Гочев, музикант арх. Венцислава Недялкова, градско развитие и облагородяване на градската среда арх. Максим Недков Нено Белчев, художник Християн Бакалов, артист на свободна практика.