Ара Маликян – грандиозният финал на ММФ „Варненско лято“

 

 

Ара Маликян взриви Двореца на културата и спорта с тотален шоу спектакъл. Виртуозът грабна любовта на варненската публика с пълното раздаване на сцената. Български гайди на финала бяха изненадата на тази паметна вечер, която закри музикалното „Варненско лято“ 2018.

Буря от емоции разтърси Двореца на културата и спорта – виртуозът ексцентрик Ара Маликян надхвърли и най-смелите очаквания на изпълнилата зала „Конгресна“ публика. Той и неговият бенд буквално нажежиха с енергия въздуха около сцената, а звездният музикант докосна сърцата на всички, като разказа Невероятната история на своята цигулка в приятелски маниер и със сърдечна усмивка.

Публиката реагира като на поп или рок концерт на микса от фолклорни традиции, класика и рок, в който Ара гореше под прожекторите. След финалния аплауз дойде ефектна музикална изненада – на сцената се качиха Оркестър гайдари от НУИ „Добри Христов“ Варна, заедно с Танцовия състав „Шарена гайда“. Българският фолклор провокира музикантите от оркестъра на Ара и те засвириха заедно с нашите младежи Коледарски буенек – мъжко хоро в две четвърти, като начало, а след това и Грънчарско хоро – в неравноделния български размер девет осми.

След концерта децата очакваха звездата в бек стейджа, скандирайки „Ара, Ара!“, събрани в куп и щастливи от съприкосновението с космополитния виртуоз, озарил всички с обаятелната си усмивка, лекотата на общуването и класата си, със своята непретенциозност и стил на непринудена комуникация. Ара с отскок се приобщи към тях, също беше щастлив и много приятно изненадан, прегръща децата и се снима с тях за спомен от България.

С прекрасни спомени от срещата си с Ара остана и арменската общност в морския град, която го срещна като скъп приятел, така както го приемат всички арменци по света, дори в Китай и в САЩ. От летище Варна чаровният арменец отпътува отнесъл в сърцето си българска емоция, гостоприемност и топлина. И обеща да се върне отново във Варна. С гастрола на Ара Маликян официално беше закрит Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2018.

 

Нина Локмаджиева

Фото: Росен Донев