Анонимна група помага на пострадали от домашно насилие

 

 

Варненка създаде анонимна група в помощ на жени, жертви на домашно насилие. В групата помощ оказват адвокат, психолог, специалисти от фондация „Асоциация Анимус“ в София и Кризисния център във Варна.

„Групата ще е анонимна, за да няма злоупотреби с нея. За мое най-голямо съжаление ми пишат страшно много момичета, които ме намериха още при първите дни от създаването й. През първата седмица от пускането й са ми писали повече от 100 жени, но до групата бяха допуснати едва 14. Одобрението става от мен, и за да влезеш в групата, трябва наистина да си преживял психически или физически тормоз. Има много хора, които искат да влязат, за да дават съвети и да успокояват жертвите, но това сме го оставили на специалистите, а и няма как някой, който не е преживял подобно нещо, да ги разбере напълно. До момента вече имаме два случая, завършили с успех“, разказва Гергана Мукова, основател на групата.

Тя споделя, че много често жените, преживели някакъв тип на насилие, ги е срам да потърсят помощ.

„Освен срама от преживяното, в много от случаите решаваща роля играе и страхът, особено ако в семейството има дете. Ако жената няма при кого да отиде, тя стои и търпи. Често не споделя на близките си, за да не ги притеснява или да не бъде укорявана. Тези жени рядко подават сигнал в полицията, защото ги е страх от реакцията на насилвача, и дали това няма да доведе до още по-голяма агресия. Затова е много важно жените жертви на насилие да бъдат посъветвани от специалисти как да постъпят при тяхната индивидуална ситуация“, добави още тя.

Гергана Мукова апелира към всички жени, подложени на насилие, както и близки на такива, да се свържат с нея, независимо в коя част на България се намират. Тя им гарантира абсолютна анонимност и безопасност. Телефонът за връзка: 0876 303 083.