Александър Николов: Щастлив съм, че оставих следа в българското плуване

 

Варненецът е първият българин, преплувал 100 м кроул под 50 сек

Всеки спортист иска да остави следа след себе си. Мисля, че го направих по найдобрия възможен начин. С тези думи изрази радостта си след сбъдването на своята мечта да изплува 100 м свободен стил, слизайки под 50 секунди (49,53), найбързият български плувецварненецът Александър Николов. След постижението, пръв по телефона от Израел, го поздрави личният му треньор в ПСК Черно море Никола Петров. „Каза ми, че никога не се е съмнявал в мен, че ще постигна тази своя мечта!”, искрен е черноморецът.

„Всеки изпитва голямо удовлетворение, когато постигне цел, за която е мислел всеки ден в продължение на много време. Много силно го желаех и затова се радвам, че се случи”, добави Николов. Възпитаникът на старши треньора на шампиона на България ПСКерно мореНикола Петров, сподели, че по време на държавното първенство за мъже и жени миналата седмица е бил в топ форма. И изрази увереност, че ще бъде в оптимална кондиция и на предстоящото световно по плуване за мъже и жени в Будапеща.

„Ако успея да задържа формата си до световното, мисля че ще сваля още от времето”, категоричен е Николов. Шампионатът на планетата стартира на 23 юли. Стартовете на варненеца са съответно на 26-и, когато ще плува 100 м свободен стил и на 28-итогава ще се състезава на 50 м в същата дисциплина.

Връщайки лентата на спомените Александър Николов е откровен, че още миналата година, когато подобри националния рекорд на 100 м свободен стил (50,03 сек.), е изпитал неудовлетворение, че едва 4 стотни го делят от заветната цел да слезе под 50 сек.

„След това имах нови два неуспешни опита, един от които на олимпиадата в Рио. Там не ми стигнаха 9 стотни. Тогава взех решение и се отказах от спорта. Не вярвах, че ще имам възможност да се подготвя през 2017, за да имам нов опит. В крайна сметка толкова ме мъчеше тази мисъл, че успях да намеря начин и да се подготвя успешно, за да сляза много под границата от 50 секунди”, радва се Николов.

Минимаратонът „1000 по 1000” генерална тренировка заГалатаВарна

Малкият маратон „1000 по 1000”, който организира шампионът на България ПСК Черно море, съвместно с община Варна, ще бъде генерална тренировка за найстарото плувно състезание у нас – „ГалатаВарна”. Първото издание на спортния форум, който е част от събитията, посветени наВарнаЕвропейска младежка столица 2017” и няма състезателен характер, ще се проведе на 5 август.

„Поради огромния интерес къмГалатаВарна”, където традиционно участват много хора от страната и чужбина, това лято каним варненци на още един маратон под мотото „1000 по 1000”. Идеята е в инициативата да се включат всички плуващи, семейства от Варна, гости на града, както и представители на различни компании, които обичат плувния спорт”, разясниха организаторите на събитието. Така на практика спортният форум, който няма състезателен характер, ще е генерална тренировка за тези, които ще участват и наГалатаВарнана следващия ден, 6 август. А за онези, които не се чувстват достатъчно подготвени за него, остава прекрасната възможност да се възползват от участие в малкия маратон.

Всички участници в „1000 по 1000” ще бъдат застраховани. Събитието ще бъде обезпечено от ВМС на РБ, БЧК и квалифицирани спасители, които ще бдят над желаещите да преплуват дистанцията от 1000 м в морето. Сборният пункт е плажната ивица под ПКПриморски” – до ресторантМистър Бабав 8,30 часа. Стартът е 2 часа покъсно. Организаторите апелират желаещите да вземат участие да поканят на събитието свои приятели и почитатели на плувния спортза публиката, която остане на брега, са подсигурени много музикални емоции.

Националният отбор на Саудитска Арабия на лагер в Кранево

Националният отбор по плуване на Саудитска Арабия избра България за подготовка. Представителите на една от найбогатите страни в света ще останат на подготвителен лагер за цели 70 дни в Кранево, в комплексАква лайф“.

Общо 24 плувци и 6-ма треньори тренират вече седмица в Кранево. Плувците са на възраст от 12 до 19 години и се смята, че те са бъдещето на този спорт в Саудитска Арабия. Начело на националния отбор е Мохамед Маруф. Той е една от легендите на плуването в целия арабски свят. Роден е в Египет, и освен на националния отбор на своята страна е бил начело и на Тунис и Канада, където и живее.

От началото на юни вАква лайфна подготвителни лагери вече бяха различни национални отбори на Русия, Беларус, Швейцария и Азербайджан.