Александър Николов с 46-о и 56-о място на световното

 

Варненецът Александър Николов се класира на 56-о място в дисциплината 50 м свободен стил на световното първенство по плуване в Будапеща. Състезателят на ПСК Черно море спря хронометрите на 23,08 сек. По-рано възпитаникът на треньора Никола Петров се класира на 46-та позиция в най-популярната индивидуална плувна дисциплина – 100 м свободен стил. Той даде седмо време в своята серия.
Забележително е, че варненецът успя да преодолее магичната граница под петдесет секунди и на световното, регистрирайки време 49,99 сек. И на практика затвърди слизането си под 50 сек. Само преди месец на държавното лично отборно първенство за мъже и жени в София най-бързият българин спря хронометрите на 49,53 сек. Това постижение на плувеца на Никола Петров му отреди нов национален рекорд и го прати в историята. Сашо стана първият българин, преплувал кралската дисциплина под петдесет секунди.
В шестия ден от провеждащото се световно първенство в Будапеща освен от Александър Николов, българската делегация бе представена от Антъни Иванов и Габриела Георгиева.
Габриела Георгиева плува в дисциплината 200 м гръб и завърши на 28-мо място с време 2,18.69 мин. Осмият в света на 200 м бътерфлай Антъни Иванов плува и на 100 м същата дисциплина. Той постигна резултат 53,66 сек, което му отреди 41-во място. След тези изяви участието на БГ отбора на шампионата на планетата приключи. Най-яркото постижение бе дело на Антъни Иванов, който постигна великолепен успех, класирайки се осми сред световния елит.

Плувецът:
Положително е, че затвърдих слизането си под 50 секунди

Положителен факт е, че успях да затвърдя слизането си под 50 секунди в дисциплината 100 м свободен стил. Резултатът, който постигнах на световното в Унгария, не ме удовлетворява, но е много трудно да задържа върхова форма за четири седмици. Това заяви в ексклузивен коментар броени часове след старта си на шампионата на планетата варненският плувец Александър Николов.
Фантастичният състезател на ПСК Черно море, чийто личен треньор е Никола Петров, каза още, че въпреки че плува за втори път на световно, емоцията е неописуема.
„Определено тръпката я има, с тази разлика, че вълнението не е толкова силно, колкото на първото световно, на което бях, и, разбира се, на олимпиадата в Рио. Тук, в Будапеща, се чувствах по-спокоен. Дадох всичко от себе си, но просто не бях толкова свеж, както преди 4 седмици. Благодаря на всички почитатели на плуването за подкрепата, която получавам!”, коментира Александър Николов.
„Калиакра“ ще бъде част от регата „Кор Кароли“


Ветроходът „Калиакра”, символът на българското ветроходство, и тази година ще бъде част от регатата „Кор Кароли”. Баркентината ще бъде като истинско украшение на престижното ветроходно състезание и ще съпътства участниците. „Калиакра” ще потегли от Варна към Бургас на 12 август, като ще пристигне там късно през нощта. На следващия ден ветроходът в 9.30 ч. с гости, ВИП персони, журналисти и спонсори ще излезе в открито море, като в 11.30 ч. ще се върне отново на кея. Веднага след това „Калиакра” потегля към Свети Влас, където ще остане на котва пред марината. Вечерта екипажът на баркентината ще изненада всички гости и участници в регатата със специално светлинно шоу. На 14 август ветроходът ще бъде стартов кораб за втората гонка от регатата. Веднага след като участниците потеглят, „Калиакра” се насочва към Варна. На 15 август ветроходът отново излиза на море, в залива, с гости на борда, като отново ще бъде използван за стартов кораб на последната гонка. След това „Калиакра” ще остане близо до участниците и след около 2 часа се прибира на морска гара. Организаторите на регатата изказват специални благодарности на Български морски квалификационен център за подкрепата, които и тази година отново са партньори на регатата „Кор Кароли”.