Аксаково остава в бедствено положение

От 6 януари животът на територията на община Аксаково е в условия на официално обявено бедствено положение, съобщиха от общината в края на миналата седмица. По силата на кметска заповед №13 общественият транспорт на територията на общината беше официално преустановен. Забранено беше и движението на МПС-та, различни от тези, които обезпечават изпълнението на общинския план за действие при бедствия в частта му „Действия в снежни бури, поледици и обледявания“ и специализираната техника, ангажирана със зимното поддържане. По нареждане на кмета инж. Атанас Стоилов приоритетно се снабдяваха детските, социални и здравни заведения, гарантираше се отоплението във всички административни сгради и детски заведения.
Бедственото положение в община Аксаково бе обявено заради силния вятър и снегонавяванията, които доведоха до видимост под 10 метра,  ниските температури предизвикаха сериозни обледявания, а образувалите се преспи направиха невъзможно движението на обществения транспорт.
Голяма част от основните пътни направления от републиканската пътна мрежа, които свързват община Аксаково с останалата част на региона, са затворени. Ураганният вятър стана причина в по-голямата част от населените места в общината да останат без електрозахранване и водоподаване.
Бедственото положение беше обявено и във варненската община Суворово. В неделя обаче то  беше отменено, освен за две села – Николаевка и Дръндар, съобщи Радио Варна. Областният управител на Варненска област Стоян Пасев разказа за истинска драма с жена в напреднала бременност от село Въглен, община Аксаково. Тя била превозена с багер до линейката, където родила. Багерът се опита да пробие пътя към село Куманово, където също има родилка. Спасени са и група музиканти, които са заседнали с колата си в снега между селата Кантарджиево и Климентово, съобщи още Радио Варна.
Последната авария по електропреносната мрежа в община Вълчи дол отстраняваха в неделя екипи на ЕНЕРГО-ПРО. Тя се намира в село Червенци, а екипите са стигнали до повредата през нивите, съобщи за Радио Варна кметът на Вълчи дол Тошко Янев. Поради тази авария ток нямаше в селата Червенци, Караманите, Стефан Караджа и Генерал Колево.
Въпреки  това бедстващи хора в община Вълчи дол няма, каза в неделя кметът Тошко Янев.
Най-вероятно вторник също ще бъде неучебен ден, допълни той.