Аква Спорт отново е №1 в синхронното плуване

Аква Спорт и Варна продължават доминацията си в артистичното (синхронно) плуване. Отборът, воден от треньор №1 на Бългрия – Галина Георгиева, спечели зимния етап на 36-ия държавен отборен шампионат, състоял се на столичния  покрит басейн „Диана“. В първенството участваха рекорден брой състезателки от четири възрасти – 212. Клубовете бяха осем. Завишаването на бройката дойде от най-долната възраст, пише BGswim.
Аква Спорт оглави класирането в три от четирите групи – при децата и девойките младша и старша. На втора позиция е друг варненски тим – Торпедо.
При жените купата е за отбора на НСА, воден от студентката в Германия – Александра Атанасова. До миналия сезон тя бе лидер на Аква Спорт. Състезател №1 за 2019-а защити титлата си на соло. Държавното отборно първенство бе и първо контролно състезание за определяне на съставите за участие на европейското първенство в Будапеща през май. Също и за девойките в Малта през юни.
При жените спорът ще е между тандемите на НСА (Мария Киркова/Александра Атанасова) и Аква спорт (Далия Пенкова/Крис Кулева). Любопитният момент е, че доскорошните съотборнички и участнички на световния шампионат в Южна Корея – Атанасова и Пенкова, ще бъдат съпернички за Будапеща.
При девойките претендентките за мястото за еврошампионата са от Аква Спорт при дуетите, а на соло от същия тим и Торпедо. Участничките ще станат ясни след контролното в Световните серии в Казан през април.
Иначе държавното отборно първенство започна с минута мълчание в памет Бисерка Серафимова- активен радетел за създаването на синхронното плуване у нас.
Класиране в I етап на държавното първенство
1. Аква Спорт – 692 т.
2. Торпедо – 547 т.
3. НСА – 477 т.
4. Албатрос 2001 – 443 т.
5. Левски-Спарта 2000 – 117 т.
6. Олимпия – 112 т.
7. Пирин – 22 т.
8. Тибрис – 13 т.
Футзал
Труден тест за националите на Боги Марев във Варна 
Националният отбор на България по футзал ще има тежък съперник по пътя си към следващата фаза на квалификациите за европейското първенство. Възпитаниците на варненския треньор Благовест Марев ще се изправят срещу Армения. „Лъвовете“ ще приемат своя съперник в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна.
България се класира за плейофите като завърши на трето място в предварителна група D, двубоите от която се изиграха в Двореца на културата и спорта във Варна. Сан Марино, който продължи като втори отбор в нашата предварителна група ще срещне тима на Дания. Останалите двойки в плейофите са Турция – Гърция, Израел – Кипър, Швейцария – Германия, Англия – Македония и Черна гора – Литва.  Двубоите ще се изиграят между 8 и 15 април. За следващата фаза на европейските квалификации вече се класираха победителите в деветте предварителни групи Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, Грузия, Унгария, Латвия, Молдова, Норвегия и Полша.