Академия „Иновация в действие“, или как да направим света по-добър

 

Българският Стив Джобс, певицата, определена за Богинята от другата страна на Европа, и съоснователят на училището по роботика са посланици на инициативата през 2017-2018 г.

22 ноември 2017 г. За четвърта поредна година стартира Академия „Иновация в действие“ 2017, социално-отговорната инициатива, която има за цел да развива предприемаческите умения на младите хора. Тя се организира от компанията „Солвей Соди“ АД в партньорство с „Аурубис България“ АД. През това издание младите хора ще развиват иновативни идеи в областите: “Ефикасно използване на ресурсите“, „Дигитална трансформация на българската култура и традиции“ и „Образование на бъдещето“.

За трите години, през които се провежда „Иновация в действие“, над 300 участници са преминали през курсовете на обучение и са развили своите идеи. Те придобиват знания и умения за създаване и управление на проекти, свързани с иновациите. Редица проекти, които вече са пример за успешни иновации и са придобили публичност, са били замислени и развити именно в рамките на Академията.

„Убедени сме, че днешните млади хора са утрешните лидери на България. Затова с радост инвестираме в тяхното образование, като се надяваме те да останат в страната и да работят за нейното по-добро бъдеще“, каза по повод старта на инициативата Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД.

Кандидатстването за включване в Академията „Иновация в действие“ вече е възможно. Всеки желаещ може да попълни документите и още сега да заяви желанието си за участие. Ще бъдат избрани общо 100 участници, тридесет от които ще бъдат оповестени до 22 декември 2017 г. Силата на добрите идеи и тяхното прилагане бе припознато от три емблематични лица в предприемачеството и иновативния подход в България. Любомир Янчев, певицата DIA и Кирил Митов прегърнаха идеята и станаха посланици на Академия „Иновация в действие“ 2017.

Едва на 20 години Любомир Янчев разработва устройството за умно управление на климатици. „Мелиса“ е начинание, което за три години прераства в цяла серия от устройства за „умен дом“. Неговата технологична компания MClimate има офиси в четири държави и дистрибуторска мрежа в тридесет и две. Често наричан „българският Стив Джобс“, Любомир е бил лектор на TedX два пъти и е отличен в годишната класация на Forbes, 30 под 30.

„Искам да мотивираме повече млади хора да се занимават с иновации и да им покажем, че макар и много сложно, те са възможни“, обяснява Любомир защо се е съгласил да бъде посланик на „Иновация в действие“.

Певицата DIA върна народната музика в дискотеките с песните си „Егея“, „Вено Невено“ и „Огън“. Парчетата ѝ се завъртяха по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ. Канадската певица Grimes спомена „Егея“ в YouTube и в личния си блог, а списание Vice-Италия написа материал за нея, наричайки я Богинята от другата страна на Европа. „Мотивът ми да се включа в Иновация в действие е приобщаването на младите хора към културната ни идентичност, идеята да предизвикам интереса у тях към българските традиции, обичаи и народно творчество по един иновативен начин, който е близо до техния живот. Тези неща не остаряват, те са винаги на мода. Това, което творите сега, след 100 години ще е фолклор“, казва DIA по повод включването ѝ в инициативата.

Съоснователят на “Robopartans”, училище по роботика, Кирил Митов е инженер и предприемач със сериозен опит в разработката на софтуер и специално отношение към развитието на света. Той е един от първите в страната, който развива роботиката в България, а чрез платформите за онлайн обучения по роботика “Robopartans” е и в над 52 страни по целия свят. Целта му е да събуди и затвърди интереса на

учениците към физиката, информационните и комуникационните технологии, математиката и като цяло технически науки. „Включвам се в „Иновация в действие“, защото смятам, че хората зад нея полагат последователни, целенасочени усилия да добавят стойност. Което за мен е важно“, мотивира подкрепата си за Академията Кирил Митов.

През 2017 г. организаторите надграждат Академия „Иновация в действие“, защото вярват, че да си иновативен означава да се променяш към по-добро. Тъй като зад добрите проекти винаги стои една благородна идея, те решиха да включат в програмата и добротворчеството. С участието си в Академията, всеки курсист ще има възможност да подкрепи една благородна кауза, за която вярва, че най-много има нужда от съдействие.

Още при кандидатстването си всеки ще посочи проекта, който иска да подпомогне, а

като част от панела „Взимане на решения“, ще може да защити избора си. В следващите етапи на инициативата, младите хора ще имат възможност лично да се срещнат с Любомир Янчев, DIA и Кирил Митов, които на живо ще обяснят какво за тях е иновация и мотивацията си да се включат в проекта. Отворените семинари, в рамките на които това ще бъде възможно, ще се проведат през януари 2018 г. в София и Варна.

Академия „Иновация в действие“ е проект на „Солвей Соди“ АД и стартира през 2013 г. През 2016 г. към инициативата се присъединява и „Аурубис България“ АД като основен партньор. „Иновация в действие“ се развива в две фази – Академия и състезателна част. Всеки студент или завършил в последните пет години има право да кандидатства за включване в обучителната част, като само 100 от всички ще бъдат одобрени. С помощта на утвърдени специалисти и експерти в областта на иновациите и предприемачеството, участниците в Академията ще научат как да създадат проект, както и как да го направят финансово устойчив и значим, за да доведе до реален ефект за обществото.

Състезанието дава шанс на завършилите академията, както и на всички останали, които са студенти или завършили в последните пет години, да разпишат свой проект и да кандидатстват за награди, предоставени от организаторите.

Проектите могат да бъдат развивани в три основни направления. Най-добрите три проекта ще получат награди, съответно Първа награда – участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел – една седмица през август 2018 година, Втора награда – Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute и Трета награда – Курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute.