„Агрион“ продава парцели на разсрочено плащане и цени от 400 лв/дка

Това ще даде възможност и за инвестиции в земя, и за разрастване на стопанства

На пазара на земя се появиха оферти за продажба на парцели на цени от 400 лв/дка. Инициативата е на един от големите собственици – дружеството за управление на земя „Агрион”. Парцелите  са подходящи, както за фермери, които искат да окрупнят и разширят обработваемата си земя, за животновъди, които търсят пасища и за хора извън земеделието с желание да инвестират, посочиха експертите. За продажба са пуснати близо 6600 имота с големина между 1 и 700 дка като на сайта на компанията е открита специална секция, в която могат да се разгледат. Предлагат се и пасища. „За две години успяхме да изградим мрежа от офиси с национално покритие и станахме предпочитан партньор на земеделците. От тази година вече им предлагаме да закупят от нас земя при преференциални условия: разсрочено плащане до 3 години и атрактивни цени от 400 лв.“, казаха още от компанията.

snimka-varna
„Забелязваме интерес към развитието на трайни насаждения, за които се предвиждат допълнителни субсидии, но изискват собственост върху земята и гаранции, че ще може да се ползва в по-дълъг период. Затова решихме да предложим продажби на подходящи за това парцели”, казват от „Агрион”. „Наши партньори са и животновъдите. За да получат субсидии, те също трябва да докажат правно основание за ползване на пасища. Животновъдството е тежък отрасъл и ако няма дългосрочно планиране и сигурност вероятността за фалити в сектора е голяма. С покупката на големи пасища активните животновъди могат да си осигурят необходимите им площи”, коментираха още от компанията.
В последните две години към пазара на земеделска земя има интерес от страна на хора, която я приемат като инвестиционен актив без сериозни намерения да се занимават активно със земеделие. Според експерти в бранша 30% от сделките със земеделска земя са осъществени именно от физически лица. Новата услуга на „Агрион” е насочена и към тях.
Дружеството  е едно от най-големите за инвестиции в земеделски земи в България. „Концентрирали сме дейността си в посока покупка на земя с възможност за комасация. Затова решихме да реализираме тези парцели точно сега. Ще насочим усилия и към окрупняване на собственото производство”,  коментираха още експертите.