Авария предизвика замърсяване на въздуха в Девня

 

Авария в клапа на процесния филтър предизвика залповото замърсяване на въздуха от циментовия завод в Девня миналия вторник. Това съобщи Сабина Пенкова от отдел „Атмосферен въздух“ към Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна пред изданието „Девня нюз“. Екоекспертката допълни, че въздухът в района е бил замърсен с варовик и мергел, но няма как да се разбере с какви количества.
При повредата пещ №7 автоматично е спряла да работи, а при анормален режим няма норми за допустими емисии, обясни Пенкова. Системата за непрекъснати измервания (СНИ), която отчита данни на половин час, е инсталирана в комина, докато източник на замърсяването в случая е площадката на завода, тоест говорим за неорганизирани емисии, допълни експертката от РИОСВ – Варна.
По думите ѝ, от „Девня цимент“ са реагирали своевременно и са отстранили повредата в рамките на 15-20 минути, спазвайки всички инструкции и уведомявайки за създалата се ситуация екоинспекцията. След преодоляването на аварийната ситуация работата на пещта е била възобновена. Първата регистрирана стойност от СНИ на комина е регистрирана час след аварията, когато са отчетени двойни стойности спрямо нормата за изпускането на веществата.